Pestele se curata bine, se spala si se portioneaza. Apoi il sarati bine pe toate partile si lasati 10-15 min. Puneti o tigaie cu putin ulei in ea pe foc, sa se incalzeasca bine.Malaiul il puneti intr-o farfurie si dati pestele prin el, sa fie acoperit bine pe toate partile.Puneti bucatile de peste in tigaie sa se prajeasca.
Regula de baza la prajirea pestelui este sa-l lasati 15 – 20 de min fara sa incepeti sa-l intoarceti sau miscati. Altfel se rupe si nu se mai prajeste uniform. Focul trebuie sa fie mediu, si tigaia nu se acopera cu capac – de obicei pun pe ea o sita din aia care impiedica uleiul sa sara. Cand s-a rumenit bine pe o parte, il intoarceti pe cealalta si lasati iarasi pana se rumeneste si pe partea asta.Cand este gata, il scoateti pe o farfurie si lasati vreo 10 min sa se racoreasca.
In acelasi timp se face mamaliguta. Apa se pune la fiert împreună cu sarea într-o într-un ceaun din tuci de 2 l. Când apa clocoteşte, se presară în formă de ploaie o mână de mălai, apoi se deşartă deodată tot restul de mălai, în mijlocul apei, fără să se amestece. Se lasă sa fiarbă 2-3 clocote, la foc mic, apoi se înfige făcăleţul în mijlocul malai, până la fundul ceaunului, ca să se facă loc aburului s-o pătrundă mai bine; apoi făcăleţul se dă la o parte, iar mămăliga se lasă să fiarbă la foc mic, circa 30 de minute. După aceea se goleşte aproximativ jumătate din cantitatea de apă într-un alt vas şi mămaliga se amestecă repede cu făcăleţul până când nu mai are cocoloaşe, adăugând restul de apă în două rânduri, amestecând bine de fiecare dată, ca să nu rămână cocoloaşe. Când este gata, mămăliga va fi mai vârtoasă. Se adună cu o lingură de pe marginile oalei şi se nivelează, apoi se lasă pe foc, neamestecată, până când pufăie o dată, semn că s-a desprins de pe fundul vasului. Se răstoarnă pe un platou şi se serveşte caldă impreuna cu pestele.
Pofta buna!